UA-40758121-1

HOLANDIJA

Otkrijte nesvakidašnje muzeje koje možete da posetite, neverovatne načine da obiđete„ Veneciju severa“ i još nekoliko manje poznatih činjenica o prestonici Holandije.

Sigurno već znate da prestonica Holandije ima više kanala od Venecije, da je veoma liberalna u pogledu seksa i droga, da u ovom delu Holandije pada mnogo kiše, da svi voze bicikle i da neki stanovnici žive na brodovima, piše Telegraph.

Predstavljamo vam 7 manje poznatih činjenica o Amsterdamu:

1. Ima više kulture po glavi stanovnika nego bilo gde na Zemlji
Zahvaljujući njegovoj manjoj veličini i bezbrojnim muzejima, Amsterdam ima više kulture po glavi stanovnika nego bilo koji drugi grad na Zemlji.

Ali ne radi se o kvantitetu nad kvalitetom: Muzej Van Goga, Stedelijk, Rajksmuzeum sadrže dela i radove svetske klase dok Kuća Ane Frank pruža mučan uvid u nevolje Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Amsterdam: Život na kanalu

Amsterdam se takođe može pohvaliti bezbrojnim malim, ekcentričnijim muzejima s temama od droga do deformiteta. Najatraktivniji su Muzej torture, seksa, konoplje, sahrane, a neobičan je i Muzej vrolik, gde posetioci mogu da nađu zastrašujuću zbirku ljudski malformacija (mnoge se nalaze u teglama), koja je prvobitno bila postavka naučnika iz XVIII veka Gerardusa Vrolika.

Hits: 19