UA-40758121-1
drac leto 2021

DRAČ LETO 2021

Za naše turiste smo spremili u ponudi Drač leto 2021 sve ono što Vam može ovaj odmor učiniti savršenimDrač je nekada bio – iako na kratko – glavni grad Albanije. Sada je to praktično produžetak Tirane, a glavnom gradu pridružio ga je neprestani urbani hodnik pun hipermarketa i auto-kuća.  Blagosloven sa razumnih 10 kilometara duge plaže,

Drač je prijatno – mada prilično izgrađeno – bekstvo iz Tirane i ima šarmantno mediteranski vazduh čim siđete sa morske obale, koja tokom letnjih meseci može biti veoma gužva, bučna i pomalo lepljiva . Grad ima dugu i impresivnu istoriju, a za međunarodne posetioce glavni razlog dolaska u Drač nije zbog plaža, već zbog zanimljivog rimskog amfiteatra i vrhunskog arheološkog muzeja.

3 stvari koje morate videti i raditi – Drač leto 2021

  • Posetite venecijansku kulu i rimsko-vizantijske zidine. Albanija je zemlja bogata zapanjujućim istorijskim i arheološkim nalazištima. Neki od njegovih najvažnijih nalaze se usred Drača! Smeštena uz ulicu, na samo nekoliko minuta od gradske luke, nalazi se Venecijanska kula koja oduzima dah. Kula je zapravo deo veće tvrđave Drač, utvrđenja izgrađenog tokom Vizantijskog carstva. Međutim, poznata je kao Venecijanska kula jer su je Venecijanci ojačali pre osmanskog osvajanja.
  • Jedite albanske morske plodove–   Kada ste u mediteranskom gradu, bili biste neskloni da nemate sveže morske plodove. Neke od najukusnijih morskih plodova u gradu mogu se naći u restoranu Bar Ferra Shijak na šetalištu. Od trenutka kada uđete, aroma sveže i kuhane morske hrane zadirkuje vas u nozdrve. Naći ćete sve, od škampa, dagnji, rakova do nekoliko različitih vrsta ribe na ledu! A kada naručite, zaista ne možete pogrešiti. Preporučujem morske plodove lingvine, dagnje na pari, crudo škampe, crudo hobotnicu, grilovanu i prženu ribu i bruskete.
  • Istražite amfiteatar Drača – Dok istražujete ostatke zidina tvrđave Drač, naići ćete na luk koji vodi do mesta u blizini gradske luke. Ovo veliko, ali vremenski prognozirano nalazište je veličanstveni amfiteatar Drača, verovatno jedno od najzapaženijih arheoloških nalazišta u regionu Balkana. Amfiteatar stoji uz moderne domove i zgrade, ali datira iz drugog veka nove ere, kada ga je sagradio car Trajan. Međutim, amfiteatar je otkriven tek 1966. godine!U amfiteatru su istrošene kamene tribine koje okružuju okruglo, travnato područje. Ispod zemlje su neke od prvobitnih stepenica i neki nisko spušteni, međusobno povezani hodnici. Tu je i širok tunel sa visokim plafonima, koji je car koristio kao ulaz caru, koji bi u amfiteatar stizao preko svojih kočija.

    Kada istražite tunele ispod tribina, pronaći ćete ostatke kapele i bunara. Videćete i nekoliko lepih mozaika. Predlažem da istražim tunele, a zatim se popnem na ulicu iznad amfiteatra kako bih dobio najbolje poglede. Dok istražujete, primetićete područja koja su očigledno obnovljena, ali ja sam više voleo istrošeni, istrošeni izgled originalnog kamena. Dao mi je bolji osećaj za njegovu istoriju, čineći je jednom od  najdražih stvari koje morate videti i raditi u Draču, u Albaniji za leto 2021!

NAJLEPŠE PLAŽE DRAČA

Ova mesta su najbolja za plaže u Draču:
Bar na plaži.
Kallmi Beach.
Plaža Copacabana.

Hits: 0